10 godina Peek&Poke – Izložba “Digitalni kauboji” – Vladimir Biga

0

10 godina Peek&Poke – Izložba “Digitalni kauboji” – Vladimir Biga

U Malom salonu na Korzu u periodu od 02.5.2017. do 10.05.2017. biti će postavljena izložba
“Digitalni kauboji” autora Vladimira Bige. 16 grafika velikih protagonista “western” film u staroj 8bitnoj grafici
svojevrsna je simbioza nostalgije kroz generacije koje su obilježili glumci, ali i samih početaka ekspanzije
računala, dok su ona još bila u “povojima”

YB-kolaž

YB-kolažcb

“Moje umjetničko djelovanje ima autobiografski karakter. Neki bitni momenti, osobne sklonosti ili inspiracije nastojim izraziti putem umjetničkog djelovanja i tako ponovno proživjeti emocije koje su uz njih vezane.

Stvarajući slike ili grafike ispoljavam neke od momenata koji su me dirnuli ili sklonosti k određenim životnim navikama, rutinama ili predmetima koji me inspiriraju.

Računala i računalne igrice ostavile su dubok utisak na mene. Kao svjedok razvoja računalne grafike od grubih crno-bijelih oblika do današnjih vizualno bogatih računalnih okruženja u kojima se promatrač može stopiti s okolinom u stvarnom vremenu, shvaćam da su ideje iste, a tehničke mogućnosti se usavršavaju. Volim gledati stare računalne igrice jer me podsjećaju na djetinjstvo i ranu mladost. Izazivaju mi emocije sreće kad sam se kao klinac igrao.

Velikim utjecaj na mene ima geometrija i njezini oblici, kao i avangardni pokreti i radovi koji su bili snažni u Jugoslaviji: Nove tendencije, Exat51, radovi Ivana Picelja, Vjenceslava Richtera i Julija Knifera. Sam piksel-kvadrat, koji je osnova kompjutorske grafike, postavio je i pravokutne granice i u mom izražavanju. Ako moram birati između kruga i kvadrata, biram kvadrat i njegove oštre granice.
Omiljene tehnike su mi kompjutorska grafika, akril, ready-made, linorez i improvizacijske tehnike u grafici poput otiskivanja s valjkom. Puno radim u tehnici kompjutorske grafike jer mi računalo omogućava da najbrže realiziram ideju. Najdraža podloga mi je papir, koji smatram plemenitom podlogom koja sve trpi i neprekidno pokazuje sadržaj koji nosi.

Često stvaram cikluse s velikim brojem radova kombinirajući i razrađujući jedan osnovni uzorak. Na kraju takvu bazu radova mijenjam i brišem dok ne napravim selekciju s kojom sam zadovoljan i koja adekvatno reprezentira osnovnu ideju. Ponekad ne stvaram planski već razvijam uzorke do stupnja kada osjećam da su gotovi i da ih ne mogu dalje unaprijediti.

Volim i jake kontraste boja koji također imaju korijene u prvim računalnim igrama jer su tadašnja računala imala limitiran broj boja i sve su bile jako zasićene, kako bi se mogao dobiti potreban kontrast za vizualno izražavanje.

Volim minimalizam jer živimo u vizualno prezasićenom svijetu. Svojim djelovanjem s malom intervencijom nastojim dati početnu iskru promatraču kako bi doživio umjetničko djelo na način koji mu najviše odgovara.”

Have your say