Apple – Prvih 40 godina : 1.1.1976 – 1.1.2016

0

Apple – Prvih 40 godina : 1.1.1976 – 1.1.2016

Danas se navršava 40 godina Jabbuke. Preskočit ćemo sad dosta toga od garaže i imena kompanije pa čak i sorte jabuke (prave jestive). Prije nego je zagrižena jabuka postala logo, trojac iz Cupertina je odabrao logo sa Newtonom (Ne, Helmutom koji je baš tu negdje napravio serijal svojih najpoznatijih fotografija) nego onim kojemu je jabuka pala na glavu pa je viknuo eureka i poslije rekao: nećete razbojnici). Vrlo brzo su uvidjeli da je logo “lejm” pa su zamijenili sa zagriženom (bit, byte) jabukom u duginim bojama (a jest, hipi generacija je ostavila dubok trag) i izbacili su Newtona iz loga.
115065_apple-newton-logo
Ukratko, sve je počelo sa Newtonom.

Prošle su godine, Stjepan Radić je dobio šut kartu i krenuo svojim putem, a prije nego ga je zamijenio, Stjepan je zaposlio Johna “šećernu vodicu” Sculleya. Sculley je volio Apple, ali je i volio Pepsi ali to sad nema nikakve veze, ali je i volio profit.
I reče jednog dana Sculley svojim momcima iz Jabbuke:
– “Drugovi, ne piše nam se dobro. Konkurencija stišće. Pojavili se kompjuteri koji stanu u dlan, a mi nemamo ništa. No! Prije nego vam dam zadatak imajte na umu da to čudo tehinike s kojim ćemo oboriti svijet, svojim dimenzijama mora, ali mora mi stati u džep od sakoa ili ne ide na tržište. A vidim da je i Mile izvadio prasiće iz furune pa da skratim, jer znamo da prasići i nisu nešto kad se olade” –
Velik i nemoguć zadatak. Siroti Jabbukaboysi se rastrčali, naradili, računali i računali i konačno napraviše uređaj. Dadoše mu ime Newton. Divan primjerak svega što nitko od konkurenata nije ponudio, ali avaj …. gledali oni uređaj, pa gledaju džep, pa opet uređaj …. i ne ide u džep nikako taj miljenik Jabbuke. Ta uzdanica. Ta perjanica novih tehnologija.
I sjeti se netko od Jabbukaboysa (ovo sad je čista izmišljotina, što ne znači da i nije nemoguće), pretpostavlja se porijeklom iz krajeva jugoistočne Evrope i predloži lukav plan.
Kažu da je bilo veliko nevrjeme nad Cupertinom te noći. Da je čak i snijeg pao gdje nikada ne pada, u daljini se čulo zavijanje kojota.
U mrkloj noći kroz mračne urede probijale su nepoznate konture sa “banditkama” na glavama i snopovi svjetla baterijskih lampi. Kao u nekom napetom trileru snop svjetla je osvjetlio vrata ureda na kojima je bila pločica “John Sculley, Apple CEO”.
Kroz praznu zgradu čula se samo jeziva škripa otvaranja vrata od ureda glavnog. Nepoznati su ušli u ured. Na vješalici desno od Pepsi automata, visio je sako. Tiho su, u maniri najvještijih specijalaca dali jedan drugom signal i izvadili su oružje: Škare……Iglu …. i konac. Operacija mora biti rutinska. Džep je bio prekrojen. Uređaj je stao u džep.
newton-pen
Svanulo je kristalno čisto jutro nad Cupertinom tog dana. Kojoti se nisu čuli. Jabbukaboysi su glavnom predstavili uređaj: Johne, ovo je Newton. John ga uze u ruku, rastvori sako ….. i Newton se nađe na sigurnom u unutarnjem džepu sakoa Johna Scullyija. Trenutak zebnje i išekivanja Jabbukaboysi su zamijenili razdraganim “YEEES”, mada im se na licu vidio umor od neprospavane noći. Newton je mogao na tržište te daleke 1993. godine
Te iste godine Scully više nije bio CEO Apple, Newton je bio fijasko
Ukratko, umalo je sve završilo sa Newtonom.

Have your say