LEGO EDUKACIJA …. novi program

0

LEGO EDUKACIJA …. novi program

Untitled

Što je lego edukacija?

LEGO Edukacija je program učenja koji se bavi predajom znanja iz znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. Program je namijenjen djeci osnovno-školskog uzrasta koja tek upoznaju pojmove iz tih područja.

Polaznici se kroz njima poznatu “igračku” brzo uključuju u vježbe i na praktičan način upoznaju principe rada strojeva i sustava koji ih okružuju. Praktični rad je zapravo suština ovih učionica jer djeca aktivno primjenjuju stečeno znanje i tako usvajaju sadržaj predavanja. Za ugodan praktični rad možemo zahvaliti dobro odabranim i raznovrsnim elementima koje možemo naći u LEGO Education setovima za edukaciju koje koristimo na svim našim tečajevima. Ovisno o tečaju koristimo se računalima s ekranom osjetljivim na dodir ili tiskanim radnim listovima i uputama za izgradnju

Tijekom predavanja veliki naglasak daje se na razumijevanju i raspravi o zadanoj temi, te uviđanju prednosti i mana određenog dizajna. Djeca se tada uče primati i davati kritike, precizno i pošteno uspoređivati rezultate, te konačno odabrati najbolju ideju. Učenici rade u paru tako da razvijaju timski duh i vježbaju komunikaciju u kreativnim procesima i rješavanju problema.

Svaki od naših tečaja strukturiran je da se sastoji od: osnovnih aktivnosti, glavnih aktivnosti i zadataka.
Osnovne aktivnosti su aktivnosti u kojima polaznici izgrađuju jednostavan model koji prikazuje jednu prepoznatljivu prirodnu pojavu ili mehaničku funkciju. Model se preuređuje tako da prikaže više različitih primjera te pojave odnosno primjene mehanike.
Glavna aktivnost povezuje različite mehaničke funkcije i prirodne pojave u cjelinu na modelu koji ima neku praktičnu primjenu. Model se preuređuje tako da prikaže više različitih praktičnih primjena i prednosti. Različiti modeli se tada vrednuju i kritički procjenjuju u svojoj namjeni i izvedbi.
Aktivnosti sa zadacima polaznike navodi na upotrebljavanje općeg koncepta rješavanja problema te povezivanje dijelova i ideja u cjelinu. U ovim aktivnostima posebno je izražena kreativnost, dizajn i rješavanje problema.
Također, sve aktivnosti u programu izvode se po zadanoj strukturi u četiri koraka, a to su:

Motivacija
U prvome dijelu, polaznici se motiviraju za aktivnost koja slijedi uz pomoć animiranoga filma i popratne priče.
Izgradnja
Zatim polaznici grade zadani model u paru, tako da svaki pojedinačno gradi jedan dio modela koji na kraju spajaju u zajedničku kreaciju.
Razmatranje
Slijedi dio razmatranja modela, mogućih poboljšanja te mjerenja funkcionalnosti. Potiče se diskusija o modelu i njegovim elementima.
Nastavak
U završnom koraku izvode se sve prilagodbe i promjene koje su identificirane u fazi razmatranja. Ovo je inače najzabavniji dio jer djeca isprobaju svoje ideje na modelu.

LEGO Edukacija je LEGO Education program koji se provodi na hrvatskom jeziku, a razvija se i koristi već 30 godina u suradnji s učiteljima i obrazovnim institucijama diljem svijeta kao što su Carnegie Mellon, Massachusetts Institute of Technology, Edinburgh, Cambridge te Fraunhofer institutom. Taj program obuhvaća najbolje digitalne i fizičke resurse za praktičan rad koji je za polaznike zanimljiv, relevantan, praktičan i kreativan.

Radionice se dijele na:

WeDo 7+

U ovom šarenom tečaju, vaši će mališani otkrivati mnoge teme koje ovaj tečaj obuhvaća. Isprobati će razne mehaničke elemente, osvjedočiti zakone fizike, koristiti motore i senzore, te cijelu kreaciju upogoniti programom koji će sami izraditi. Da, oni će to stvarno moći! Računala i softver za programiranje prilagođen je njima, tako da mogu raditi kako njima odgovara, a dodirivanje ekrana neće ostaviti samo mrlju.

LEGO elemementi na ovom tečaju također su nešto jednostavniji, no izgrađeni modeli impresionirati će svakoga. U preko 30 sati različitih aktivnosti, polaznici će koristiti i stjecati mnoge vještine. Aktivnosti su podijeljene po skupinama, te je u svakoj naglasak na određenu vještinu. To su aktivnosti:
gdje upoznaju LEGO elemente, motore, senzore, jednostavnim mehanizmima i strojevima
s naglaskom na matematiku
s naglaskom na fiziku
s naglaskom na tehnologiju
s naglaskom na jezičnost
Sve aktivnosti izvode se s računala na kojima polaznici prate aktivnost i rade programe za svoje modele.
Grupe broje najviše 12 polaznika = više vremena s predavačem.
Djece rade u paru što ih potiče na komunikaciju, kolaboraciju, diskusiju, zajedničke kritike i zaključke.

URL : WeDo : http://www.gradionica.hr/tecajevi/wedo-7

Mehanizmi i strojevi 8+

Kroz izgradnju i razgovor otkriti ćemo mnoge stvari iz znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike.

Sadržaj ovog tečaja dijeli se u pet glavnih skupina:
Osnovni modeli – učimo o jednostavnim mehanizmima poput poluge, koloturi, zupčanika, koje ćemo kasnije koristiti za ostale modele
Sile i gibanja – na modelima proučavamo efekte trenja, brzine, inercije …
Mjerenja – gradimo različite modele s kojima mjerimo vrijeme, udaljenost, masu …
Energija – istražujemo stvaranje, prenošenje i korištenje energije
Motorni strojevi – gradimo motorne strojeve različitih mogućnosti i složenosti
Koristeći širok izbor LEGO elemenata, polaznici će graditi, proučavati, testirati, kritizirati i poboljšavati svoje kreacije.
Promatranja i zaključke polaznici će bilježiti u svojim radnim listama u kojima su istaknute glavne karakteristike tematskog modela.
Osim LEGO materijala, polaznici će se aktivno služiti alatima za mjerenje (ravnala, vage…), računanjem, čitanjem i pisanjem, te sredstvima za pokretanje svojih modela (ventilator, nizbrdica).
Strojevi koje izgrade biti će mnogo više od igračke – predstavljati će njihovo umijeće gradnje i znanje o tome kako svaki dio radi.
Koristite ovaj tečaj da bi rasplamsali interes i utažili žeđ za znanjem i spoznajom o stvarima koje ih okružuju.

Polaznici koriste tiskane upute za izgradnju i radne liste koje ih vode kroz aktivnosti i zadatke.
Grupe broje najviše 12 polaznika = više vremena s predavačem
Djece rade u paru što ih potiče na komunikaciju, kolaboraciju, diskusiju, zajedničke kritike i zaključke.

Mehanika i strojevi: http://www.gradionica.hr/tecajevi/jednostavni-strojevi-8

Prijave se vrše jedino i isključivo na http://bit.ly/1P1mIxA

Have your say