Promocija knjige povodom 10 godina Peek&Poke muzeja

0

Promocija knjige povodom 10 godina Peek&Poke muzeja

Kako-citati-grad-render-0

U petak 24. studenog u 20 sati u Muzeju informatike “PEEK&POKE” u Rijeci bit će predstavljena knjiga “Kako čitati grad kroz bajtove i piksele” Kristiana Benića.

Ovaj izdavački pothvat na 450 stranica rezultat je inicijative riječkog Muzeja informatike povodom obilježavanja deset godina postojanja. To je i svojevrsan vrhunac niza ovogodišnjih događanja organiziranih povodom deset godina rada ovog muzeja. Obljetnica je obilježena izložbom „Povratak na Mjesec” u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejem Hrvatskog primorja, koncertom grupe Clock DVA u Palachu, izložbom Vladimira Bige „Pixel Art Cowboys” u Malom salonu, izložbom dijela muzejske kolekcije putem plakata ispred Gradske vijećnice na riječkom Korzu i nizom informatičkih predavanja u suradnji s udrugom DIR. Muzej je ove godine nagrađen i od strane Turističke zajednice grada Rijeke.

“Kako čitati grad kroz bajtove i piksele” po prvi je put ispisana priča o povijesti razvoja informatike i digitalne kulture u Rijeci i to kroz istraživanje i svjedočanstva dijela ključnih sudionika, aktera, strastvenih entuzijasta korištenja i razvoja novih tehnoloških mogućnosti na Kvarneru. Djelo nastoji osvijestiti potrebu za čuvanjem i proučavanjem dijela vrijedne informatičke i digitalne baštine koja zbog prirode posla i medija ubrzano nestaje odvlačeći u nepovrat tragove jedne od najvećih znanstvenih i tehnoloških revolucija u povijesti čovječanstva te osvijestiti ulogu koju je proboj računala u različitim oblicima imao za poslovanje i život u jednom gradu poput Rijeke. Ujedno, knjiga je i još jedan poticaj i priznanje svim onim vrijednim poslovnim nastojanjima koji u Rijeci razvijaju svoje poslovanje u sferi globalnog IT-a i vezanih industrija te još jedan doprinos afirmaciji razvoja STEM područja od malih nogu.

Mladi autor Kristian Benić (istraživač povijesti svakodnevice i tehnologije, tvorac e-knjige “Geeks Behind the Iron Curtain”, voditelj inovativnih projekata Gradske knjižnice Rijeka Magazin GKR i LabGKR-a pedantnim istraživačkim radom stvorio je pionirsko djelo o širokom spektru tema i područja koje se čita kao pitko zabavno i informativno štivo o tehnološkim probojima u Rijeci. Naglasak je stavljen na zanimljive ključne priče, ljudske sudbine, stvaralaštvo i društveni aspekt širenja digitalne revolucije Rijekom.

Knjigu je u pretprodaji po cijeni od 150 kuna moguće naručiti javljanjem Muzeju informatike e-poštom ili Facebook porukom. Knjigu će biti moguće kupiti i nakon promocije.

Have your say