“Kako čitati grad kroz bajtove i piksele”

0

“Kako čitati grad kroz bajtove i piksele”

23518802_10155630945026265_1904791865211605851_n

U petak 24. 11. u 20 sati u Muzeju informatike “Peek&Poke” bit će predstavljena knjiga “Kako čitati grad kroz bajtove i piksele” Kristiana Benića.

“Kako čitati grad kroz bajtove i piksele” po prvi je put ispisana priča o povijesti razvoja informatike i digitalne kulture u Rijeci i to kroz istraživanje i svjedočanstva dijela ključnih sudionika, aktera, strastvenih entuzijasta korištenja i razvoja novih tehnoloških mogućnosti na Kvarneru. Djelo nastoji osvijestiti potrebu za čuvanjem i proučavanjem dijela vrijedne informatičke i digitalne baštine koja zbog prirode posla i medija ubrzano nestaje odvlačeći u nepovrat tragove jedne od najvećih znanstvenih i tehnoloških revolucija u povijesti čovječanstva te osvijestiti ulogu koju je proboj računala u različitim oblicima imao za poslovanje i život u jednom gradu poput Rijeke. Ujedno, knjiga je i još jedan poticaj i priznanje svim onim vrijednim poslovnim nastojanjima koji u Rijeci razvijaju svoje poslovanje u sferi globalnog IT-a i vezanih industrija te još jedan doprinos afirmaciji razvoja STEM područja od malih nogu.

Mladi autor Kristian Benić (istraživač povijesti svakodnevice i tehnologije, tvorac e-knjige “Geeks Behind the Iron Curtain”, voditelj inovativnih projekata Gradske knjižnice Rijeka Magazin GKR http://gkr.hr/Magazin i LabGKR-a http://gkr.hr/Lab pedantnim istraživačkim radom stvorio je pionirsko djelo o širokom spektru tema i područja koje se čita kao pitko zabavno i informativno štivo o tehnološkim probojima u Rijeci. Naglasak je stavljen na zanimljive ključne priče, ljudske sudbine, stvaralaštvo i društveni aspekt širenja digitalne revolucije Rijekom.

U “Kako čitati grad kroz bajtove i piksele” saznat ćete:

kako su temelji informatike u Rijeci postavljani još krajem pedesetih godina XX. stoljeća… tko je fascinantan “otac riječke informatike” i prvi riječki programeri…kako su brodogradilišna industrija i pomorstvo bili ključem razvoja riječke informatike i zajednice stručnjaka priznatih diljem zemlje i šire… zašto je mlada generacija stasala uz ZX Spectrume osamdesetih godina slomila mnoge granice i postala osnovom nove gradske ekonomije bazirane na znanju i kreativnosti…
profesionalne priče desetaka profesionalaca i poduzeća koji su bili ključem informatičkog i digitalnog razvoja Rijeke i u najtežim okolnostima…

…te cijeli niz ostalih slojeva fascinantnih, ubrzanih i za informatički život u Rijeci ključnh zbivanja ispisanih na 450 stranica knjige.

Izdavački pothvat rezultat je inicijative riječkog Muzeja informatike “Peek & Poke” povodom obilježavanja deset godina postojanja muzeja.

Knjigu je u pretprodaji po cijeni od 150 kuna moguće naručiti javljanjem muzeju informatike “Peek&Poke” mailom (info@peekpoke.hr) ili Facebook porukom stranici, a u muzeju će ju biti moguće i kupiti nakon promocije.

Have your say