O nama

Muzej informatike PEEK&POKE

Stalni izložbeni postav starih računala i informatičke tehnologije

22. rujna 2007. Hrvatska je dobila PEEK&POKE – muzej starih računala i informatičke tehnologije. U ovom stalnom izložbenom postavu izloženo je preko tisuću eksponata svjetske i hrvatske računalne povijesti. Na prostoru od tri stotine kvadratnih metara, u centru Rijeke, to je ujedno najveći takav postav u ovom dijelu Europe.

Muzej informatike PEEK&POKE projekt je iniciran od strane Udruge Calculus u partnerstvu s DIR-om – Udrugom darovitih informatičara Rijeke i multimedijskom agencijom Kreativni odjel. Projekt je edukativnog i neprofitnog karaktera. Dugoročno, ideja je stvoriti omiljeno mjesto okupljanja računalnih entuzijasta radi učenja i zabave.

Udruga ljubitelja računala Calculus osnovana je u veljači 2007. godine s ciljem promicanja informatičke kulture i očuvanja računalne povijesti. Osnivači su računalni entuzijasti Svetozar Nilović, Tomislav Ribičić i Dario Džimbeg iz Rijeke, iz Zagreba Tomislav Talan, Ivan Širić i Radoslav Dejanović, a ubrzo im se pridružuju Goran Paulin i Davor Pasarić iz Udruge darovitih informatičara Rijeke.

Već u prve četiri godine postojanja Udruga Calculus postaje dvostruki dobitnik (2009. i 2010.) godišnje nagrade Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije za svoj rad, čiji je član od osnutka udruge. Od 2009. godine postajemo i član Zajednice tehničke kulture Grada Rijeke.

Tijekom godina PEEK&POKE postaje prepoznat u javnosti po kvalitetnim i originalnim programima. Pokretači smo i suorganizatori prvog riječkog festivala stripa “Rijeka dobrog stripa”, a raznovrsnih izložbi, predavanja, koncerata, radionica i tematskih događanja bilo je toliko da ih nećemo nabrajati. Uz priznanje globalnog portala TripAdvisor da smo jedna od ponajboljih atrakcija u Zaljevu i pohvalu Ryanair magazina da smo najbolji razlog za posjet Rijeci, bez imalo lažne skromnosti vjerujemo da smo sve ove godine svojim volontiranje mnogo učinili za promociju Rijeke, ali i Hrvatske.

Gdje se nalazimo?

Prostor se nalazi u ulici Ivana Grohovca 2, u blizini katedrale Sv. Vida u Rijeci.

Kada nas možete posjetiti?

Radno vrijeme u jesensko-zimskom periodu od 1. studenog do 1. svibnja
je prema najavi putem našeg maila ili mobilnog telefona.

U proljetno-ljetnom periodu, radno vrijeme muzeja :

Ponedjeljak – Petak od 10:00h do 18:00h
Otvoreni smo svaku subotu od 11:00 do 16:00
Nedjeljom i praznikom, uz prethodni dogovor
Prostor otvaramo za posjetitelje i izvan radnog vremena.

Kontaktirajte nas na info@peekpoke.hr ili na telefon 091 780 5709. Cijena ulaznice iznosi 30,00 kuna.

Što nudimo?

U Muzeju informatike Peek&Poke gotovo sva računala su ispravna i u upotrebi, pa osim razgledavanja posjetitelji mogu sve isprobati, opipati i raditi na način kao u doba informatičke revolucije. Naš NetKorner, uređen je kao dnevni boravak i stoji na raspolaganju za pristup internetu, a na računalima se može činiti sve kao i u vlastitom domu. U čitaonici je moguće pročitati i prelistati velik dio hrvatske i ostale tehničke literature s ovih prostora, a u knjižnici moguće je pretražiti stara i najnovija izdanja iz domene informatičkih i srodnih znanosti.